Malmösyndromet.png

Malmösyndromet udkom 1. juni 2022.


Anmeldelser:

Krimiormen + Goodreads: "Smækfyldt med spænding" - 5 roser

"Noget jeg har lært om forfatteren Keld Broksø er, at hans forfatterskab tager udgangspunkt i virkelige hændelser. Hændelser i historien som ikke ret mange mennesker kender til. Et andet lighedspunkt er at bøgerne er fantastisk velskrevet i et fantastisk sprog og smækfyldt med spænding fra første side. Læn dig tilbage og lad dig føre med i en dramatisk spændingsroman hvor intet er givet fra start. ”Malmösyndromet” får mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du er til spænding i yderste potens, med en snert af virkeligheden flettet ind i handlingen. Vurdering: 5/6 Roser."

Jyllands-Posten: "Dagsaktuel dansk politisk spændingsroman" - 4 stjerner

- "...en forrygende historie om våbenhandel på kryds og tværs mellem radikaliserede muslimer og lige så radikaliserede antimigrant-kræfter i Danmark og Sverige, med relationer til et Ukraine, der lige er blevet offer for den russiske aggression, og hvor Azov-regimentet spiller en central rolle. Et stærkt actionpræget plot understøtter en analyse af de farlige kræfter på begge sider af Øresund, der bidrager til polarisering af etnisk-sociale-religiøse problemer, der dog opfattes forskelligt af danske og svenske politikere og embedsfolk. Broksø har skrevet en dramatisk, velfungerende og engagerende politisk thriller, der benytter sig af fiktionens frihed til at afprøve positioner, der er mere eller mindre tabubelagte i politik og offentlig – specielt svensk – debat."

Europabevægelsen: "Knivskarpt fokus på den højaktuelle krise"

5 stjerner

“Keld Broksø demonstrerer med bogen endnu engang sit store kendskab til Europa og det europæiske samarbejde. Men hvor tidligere bøger har stillet skarpt på Centraleuropa og Balkan, så har Malmösyndromet et knivskarpt fokus på den højaktuelle krise i Ukraine og ikke mindst en dystopisk Øresundsregion, hvor mørkemænd ligger på lur under overfladen.

Der er ingen tvivl om, at Keld Broksø er en dygtig researcher, der formår at indfange og gengive stemningen fra de mørkeste og smukkeste afkroge af det europæiske kontinent. Men Malmösyndromet er anderledes end de seneste to udgivelser. Qua bogens omfang får læseren virkelig lov at krybe helt under pandelapperne hos hovedpersonerne; som Broksø i øvrigt jonglerer rundt med efter forgodtbefindende. Det kan jeg rigtig godt lide.”

Bogpusheren.dk: "Aktuel pageturner":

- 4 stjerner

I sin syvende krimi Malmösyndromet bevæger Keld Broksø sig ind på meget aktuelle emner – nemlig fremmedhad, skyderier i Malmø, illegal handel med våben og ikke mindst den begyndende krig i Ukraine (…) Det hele slutter meget dramatisk, og mere skal ikke røbes her. Det er en yderst spændende pageturner, Keld Broksø har serveret her og plottet kan ikke være mere aktuelt.”

God-bog.dk: "Varmeste anbefalinger":

"Pyha, Keld Broksø! Hvordan pokker fik du lige kombineret tonen fra ’Broen’ med den aktuelle og frygtelige krig i Ukraine? I Malmösyndromet kommer forfatteren, Keld Broksø, med et bud på en højspændt krimi ,som lægger sig uhyggeligt tæt op ad de kriser og krige, som lige nu ryster Europa. Krigen i Ukraine, uroligheder i Malmø. Det er en krimi om illegale våben, som trækker spor fra både Ukraine, Sverige, Danmark og Frankrig. Danske og svenske politikere skal forholde sig til ikke blot det nordiske naboskab men også et flosset Europa. (….) mine varmeste anbefalinger – den er udover at være spændende – også meget velskrevet. En fryd at læse…. Ligesom Kelds tidligere krimier."

Interviews:

Helsingør Dagblad: Ekstremister og våben strømmer over den åbne grænse – og det bliver nok værre: Vi sover i timen, siger krimiforfatter i ny bog

“- Når man skriver en spændingsroman, bliver nogle situationer sat på spidsen, men jeg vil understrege, at de så langt fra er grebet ud af den blå luft, siger Keld Broksø til Helsingør Dagblad.

Han har i flere år forsket i de ekstreme gruppers adfærd og hjemmesider, og han er på rejser til Ukraine i sin research stødt på ulovlig våbenhandel og forbindelser mellem ukrainske højreekstreminister og sympatisører i Skåne og på Sjælland.

– Jeg var lige blevet færdig med min roman, da krigen i Ukraine brød ud. Det betød, at der var fem-seks kapitler, der skulle redigeres og genskrives, lige som hele tidslinjen blev ændret, fortæller forfatteren.

sn.dk: "...skrev krimiroman om, da bomberne faldt i Ukraine

“Som romanens navn antyder, foregår handlingen ikke kun på det vilde Vestegnen, men også over Øresund mellem Malmø og København. ’Malmösyndromet’ har også spor til Stockholm, Ukraine og Provence. Det er fiktion, men historien bygger på en del virkelige hændelser i dansk og svensk nutidshistorie koblet med konflikterne i Ukraine efter Ruslands invasion den 24. februar. Og romanen endte med at blive rygende aktuel med netop invasionen og Keld Broksø måtte faktisk omskrive flere kapitler fordi hovedpersonerne i den endelige udgave kommer til at opleve invasionen i Ukraine.”

Roskilde-TV: ...om nærhed kontra konflikt over Øresunds grænser og Ukraine-krigens rolle i bogen m.m.

Roskilde-TV lavede midt under Roskilde Festival 2022 en halv times interview om #Malmösyndromet : Hvor går grænsen mellem spændingsromanens fiktion og virkeligheden? Hvordan bliver groteske politikerreaktioner i bogen sjov og satire? Hvor er konflikten mellem nærheden over grænsen gennem Øresund og manglende samarbejde? Hvad betød Ruslands invasion af Ukraine 24. februar for bogens handling? Hvordan kommer psykologien med hos hovedpersonerne? Hvor er kontakterne i Ukraine under researchen? Hvad betød en dialog med afdøde Uffe Ellemann-Jensen? ... Spørgsmål, som du får svar på via TV-udsendelsens YouTube-link i overskriften.

News Øresund (på dansk & svensk): Han portrætterer Øresundsregionen fra et krimibogs-perspektiv

News Øresunds interview om Malmösyndromet : ”Det er en gammel drøm at skrive en roman tværs over Øresundsbron - endda med spor til illegale våben og den aktuelle russiske invasion af Ukraine.”

"Keld Broksø mener, at der er en kobling mellem de ekstremistiske miljøer i de to lande, og at Danmark og Sverige har været for sent ude med at skabe et fælles politisamarbejde."

"Hele den kendsgerning, at der er et område så tæt på os, som folk på den anden side ikke kender til, skaber fordomme og endda mangel på viden. Kriminalromaner er en måde for mig at vise, hvor ens vi er, og hvor lidt viden vi stadig har," siger Keld Broksø

Interviewet findes også på svensk fra dette link:

https://www.newsoresund.se/han-tecknar-oresundsregionen-ur-deckarperspektiv/

Malmösyndromet" på Bøger.org: Rygende aktuel:

Tjek:

https://bøger.org/malmosyndromet-af-keld-broksoe/

"Øresundstemaet i Malmösyndromet er oplagt eftersom Keld Broksø i flere år har været københavnsredaktør for nyhedstjenesten for vækstvirksomheder over Øresund, Rapidus.se, ligesom han bl.a. har været valgobservatør i Kyiv og besøgte Lviv som led i research til Malmösyndromet. Bogen henter også sit stof fra research af en skræmmende, ekstrem undergrund, der kan udvikle sig til uforudsigelig, mental dynamit under vore samfund. Hvad bliver tændsatsen? Måske nogle snigskytter, som skyder flere indvandrere end man så ”lasermanden” gøre i Stockholm og Peter Mangs i Malmö."

Hvidovre Avis – epages side 6: Ny spændingsroman

“Jeg synes selv det er min bedste thriller, måske fordi jeg også har hevet fat i samarbejdet over sundet, som jeg har skrevet om i 22 år i Øresundsnyhedsbrevet Rapidus.se. Øresundsregionen er en af EU´s mest integrerede modelregioner – men også nem at bringe ud af balance, når ekstreme miljøer på begge fløje kommer i konflikt og tryktester demokratiet og alle vores demokratiske værdier.”

1/2 times interview Hvidovre Nærradio:

I anledning af Keld Broksøs nye bog, Malmøsyndromet, har Hans Ekberg inviteret ham en tur i studiet til en snak om den nye bog, herunder om romanens kulisser.

Læs mere om bogen og flere anmeldelser på Dansk Forfatterforenings side


Køb bogen som lydbog, e-bog eller printbog bl.a. hos:


Saxo.com

* Plusbog.dk

Liveboox

* Printbog bl.a. hos William Dam boghandel 

Lån lydbogen eller e-bogen bl.a. hos: 

 eReolen

 Mofibo